fbpx
Søg
Close this search box.

Sådan hjælper vi de seksårige med at opbygge sunde forhold

Når vi på en skole arbejder sammen med lærerne og pædagogerne om udvikling af børnenes socio-emotionelle kompetencer, er det vigtigt og meget givende for alle parter, at forældrene inddrages. For at motivere og støtte forældrene i dette arbejde, er det fx en god ide at sende et nyhedsbrev ud med forslag til aktiviteter, de kan gøre sammen med børnene derhjemme.

Artiklen herunder viser, hvordan skolen kan involvere forældrene med børn fra 0. – 3. klasse i temaet: venskaber. Men du kan også downloade et andet eksempel på et nyhedsbrev, der blev sendt ud i forbindelse med arbejdet med børnenes karakterstyrker.


HJÆLP DIT BARN MED AT NAVIGERE I NYE OG VEDVARENDE VENSKABER

Seksårige er meget interesserede i venskab og tilhørighed. De er nysgerrige efter at høre om venners liv, stiller spørgsmål og deler historier med hinanden. De kan deltage i samarbejdslege og er stadig mere følsomme over for social afvisning – inklusive den ultimative trussel om “du er ikke min ven længere.” I denne alder betyder det normalt, “Jeg er frustreret over, at tingene ikke går min vej,” og konflikten løses ofte hurtigt. Du hører måske også børn tale om bedste venner, men bliv ikke overrasket, hvis de har en ny “bedste ven” hver uge.

Tal om venskab

Hjælp børn med at skabe en sammenhæng mellem deres venlige, samarbejdende adfærd og venskab. For små børn kan dette være, “Du gav din ven et knus, da hun græd, og det hjalp hende med at få det bedre,” eller “Lad os hjælpe vores venner med at rydde op, før vi går hjem – det er dejligt at hjælpe vores venner.” Som Daniel Tiger-sangen minder os om, “Venner hjælper hinanden. Ja, det gør de, det er sandt.”

Planlæg legeaftaler

Legeaftaler er ikke bare sjove, det er også en god mulighed for små børn at øve deres venskabsfærdigheder, da de lærer at dele legetøj, skiftes, samarbejde og arbejde sig gennem de problemer, der uundgåeligt opstår. Hjælp dem med at udvide deres kreds ved at planlægge legeaftaler med børn uden for deres velkendte jævnaldrende gruppe. Selvom børn har brug for lidt opsyn, skal du sørge for, at du også giver dem plads til at finde ud af, hvordan de leger uafhængigt ved hjælp af deres egen fantasi.

Tag hensyn til temperament

Et barns grundlæggende temperament er indbygget. Nogle børn er mere forsigtige end andre, og ivrige efter at observere, inden de kaster sig ud i noget. Nogle børn er mere naturligt komfortable med store grupper og nye sociale omgivelser. Hvis dit barn ligger på den indadvendte side af skalaen, har det muligvis brug for støtte til at lære, hvordan man kan blande sig med en gruppe i parken, og foretrækker muligvis mindre legeaftaler frem for store gruppeaktiviteter. Hvis dit barn ligger på den udadvendte side af skalaen, kan det have brug for påmindelser om at række hånden ud til andre og lytte til de ideer, der kommer fra børn, som er mindre modige til at råbe højt. Og alle børn har brug for alenetid til tider, for at slappe af og nyde deres egne tanker.

Læs mere om, hvordan vi inkluderer forældrene gennem de nyhedsbreve, som skolen sender ud i arbejdet med børnenes karaktertræk.

Hvad indeholder abonnementet HVEM ER JEG?

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife