fbpx
Søg
Close this search box.

7 gode råd til en sikker skolestart

Skolerne åbner i næste uge, og mange af os er usikre på, hvordan dette skoleår kommer til at blive. Der er mange ubesvarede spørgsmål, men lærere og skoleledere – og forældre – skal alligevel beslutte, hvordan de bedst kan navigere i den stadig igangværende COVID-19-pandemi.

Her er syv gode råd til at forberede os selv og børnene på en skolestart, som vi aldrig har kendt den før.

I kan med fordel dele de gode råd med forældrene. En god skolestart begynder allerede med forberedelserne derhjemme. 

1. Vær fleksibel 

Hvis der er noget, vi har lært siden marts, er det, at tingene kan ændre sig meget hurtigt. Vi må være forberedt på, at skolerne må tilpasse deres planer og dagligdag for at forhindre yderligere spredning af smitte. Fortæl dem om skolens aktuelle planer, men vær sikker på, at de forstår, at planerne kan ændre sig for at passe på os alle sammen. 

2. Vær åben 

Det er vigtigt at tale åbent med børnene og informere dem om, hvilke planer skolen har og ikke mindst, at disse kan ændre sig. Men gør det på en balanceret og skånsom måde. Børn kan gøre sig mange forestillinger om det ukendte, som de ikke fortæller nogen om, men som kan præge deres humør og mentale helbred. De må aldrig være i tvivl om, at de kan tale med de voksne om deres usikkerhed eller ængstelser, og hold dem opdateret, når der kommer nye oplysninger. 

3. Hold fast i de gode hygiejnevaner

Det er helt afgørende, at vi alle overholder reglerne for afstand og god håndhygiejne, nyser og hoster ned i ærmet eller i et engangsserviet og evt. bruger mundbind og gør det rigtigt. Det er den bedste måde, vi kan passe på os selv og på andre. 

4. Opret en fast og konsekvent tidsplan

At komme i gang igen efter en sommerferie, hvor vi kunne bruge tiden, som vi selv ville, kan være en brat omstilling – med mindre vi hjælper børnene og os selv med at påbegynde faste sovetider, spisevaner og aktivitetsplaner inden den første skole-/arbejdsdag.  Den gode start gør en kæmpe forskel for hele familien og for børnenes trivsel og læring. 

5. Glem ikke at læse

At læse er en fremragende aktivitet for alle, store som små. At læse sammen er også en fremragende måde at holde en god forbindelse og dialog med børnene. Og så bliver vi alle klogere af at læse.  

6. Gå ture i naturen 

Coronasommer 2020 har åbnet øjnene for den danske natur. Bliv ved med at gå ture sammen, også selv om dagene bliver kortere og koldere. Både børn – og de voksne – har godt af at komme væk fra skærmene og bruge kroppen. Og når vi går ture, kan vi give hinanden fuld opmærksomhed og få nogle meningsfulde samtaler og måske tale om vores frygt og håb for fremtiden. 

7. Det vigtigste er, at du er tålmodig med dit barn – og dig selv. 

Pandemien ramte hårdt og hurtigt, og alle måtte omstille til fjernundervisning og hjemmearbejde uden nogen form for praktisk eller mental forberedelse. Det var hårdt, og mange har være bekymret, om de gjorde det godt nok i forhold til deres børn og deres skolearbejde: ”Lærer mine børn nok?”; ”Er jeg god nok til at hjælpe dem?”, ”Hvordan kan jeg holde dem motiverede?”, ”De andre er nok meget bedre end mig, fordi… ” osv. 

Men husk, at det er ikke en konkurrence. Vores vigtigste opgave er at sikre, at børnene føler, at de voksne kan give dem sikkerhed, kærlighed og en eller anden grad af støtte med skolearbejdet. At gå ture sammen, læse sammen og tale sammen giver os indsigt i deres bekymringer og faglige styrker og svagheder. Alle børn fortjener denne opbakning og støtte fra de voksne.  

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife