fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Solomon-Asch

Asch, Solomon

1951
Social Conformity
Kilder:

Asch, S. (1951) Effects of Group Pressure Upon the Modification and Distortion of Judgment.
Asch, S. (1952) Social Psychology.
Asch, S. (1955) Opinions and Social Pressure.
Asch, S. (1956) Studies of Independence and Conformity.

“Forkærligheden til konformitet i vores samfund er så stærk, at rimeligt intelligente og velmenende unge mennesker er villige til at kalde hvidt sort. Det er bekymrende. Det rejser spørgsmål om vores måde at uddanne på og om de værdier, der styrer vores adfærd.”

Asch var en pioner på den socialpsykologiske område. Han var professor ved Swarthmore College i 1947 og arbejdede tæt sammen med Wolfgang Köhler. Asch blev mest kendt for sin teori om social tilpasning i grupper (social conformity), der argumenterede for, at vi som mennesker for ca. 75% vedkommende tilpasser os gruppens flertal, selvom vi forhold til vores egen opfattelse ved det er forkert, men vi gør det for at passe ind.

Teorien stillede store spørgsmål til vores autonomi i gruppesammenhænge og for Asch rejste det alvorlige spørgsmål om værdien af den måde uddannelsessystemer fungerer på. Han udførte omfattende eksperimenter for at underbygge sin teori, men fik kritik for ikke at tage højde for gruppedynamik, fordi han kun fokuserede på individet i gruppen.

Det blev også senere påvist, at procentdelen af dem der tilpasser sig gruppen er samfundsbetinget, idet lande som Kina, Afrika og Japan, hvor tilhørsforhold til gruppen er en væsentlig del af kulturen er procentdelen meget høj og i lande hvor personligt valg og individuelle resultater er normen som Europa og USA er procentdelen en del lavere. Han var en højt respekteret mand inden for psykologien og var blandt de 41 mest citerede i 2002.

“De fleste sociale handlinger skal forstås i deres sammenhæng og mister mening, hvis de isoleres.”

I MiLife Læringsrummet

Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife