fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Karen-Horney

Horney, Karen

1937
Our Inner Conflicts
Kilder:

The Collected Works of Karen Horney (2 vols.), Norton, 1950
The Unknown Karen Horney: Essays on Gender, Culture, and Psychoanalysis, ed. Bernard J. Paris, Yale University Press, New Haven, 2000.
Final Lectures, ed. Douglas H. Ingram, Norton, 1991.—128 p.

“Livet er kamp og stræben, udvikling og vækst – og analyse er en af de metoder, der kan hjælpe i denne proces. Og de positive resultater er bestemt vigtige, men stræben har også sin egen værdi.”

Horney var en tysk psykoanalytiker, der fremsatte en teori om vores indre konflikter. Horney arbejdede ud fra antagelsen om at sociale miljøer fra familie til skoler, arbejdspladser og det bredere samfund udvikler kulturelle normer, der oppebæres af bestemte overbevisninger. Usunde eller ’giftige’ sociale miljøer kan skabe et usundt system af overbevisninger hos individer, der forhindrer folk i at realisere deres potentiale.

Horney sagde, at det er vigtigt at erkende, når vi ikke opererer ud fra en selv bestemt overbevisning, men på baggrund af dem der er tillært af det giftige miljø. Det optræder i os gennem indre beskeder især i form af ”burde” / Shoulds som fx jeg burde være tyndere, jeg burde være mere magtfuld etc. Horney’ synspunkter var særligt relevant i hendes eget miljø i det tidlige 20. århundrede i Tyskland.

Hun lærte sine patienter at være klar over to indflydelser i deres psyke: det virkelige jeg med ægte ønsker og det ideelle jeg, der stræber efter at opfylde alle krav fra ”burde”.

Det ideelle jeg fylder hovedet med ideer der er urealistiske og utilstrækkelige for det virkelige jegs rejse og det genererer negativ feedback, der er baseret på nederlag af det virkelige jeg til at indfri det ideelle jegs forventninger. Dette fører til udviklingen af et tredje ulykkeligt jeg, det afskyede jeg.

”Burde” danner basis for vores forhandling med skæbnen, hvis vi adlyder den, tror vi på, at vi på magisk vis kan styrer alt uden for os selv, selvom det i virkeligheden fører til dyb ulykkelighed og neuroser.

“Fordi kærligheden modsvarer et vitalt behov, er den overvurderet i vores kultur. Den bliver et fantom – ligesom succes –og indebærer en illusion om, at den er løsningen på alle problemer.”

I MiLife Læringsrummet

  • Vær opmærksom på det dine elever siger, når de omtaler sig selv.
  • Giv plads til at den enkelte føler sig værdsat som den person de er.
  • Når du giver feedback, så fokuser på sagen og ikke personen.
“Heldigvis er analyse ikke den eneste måde at løse indre konflikter på. Livet i sig selv er stadig en meget effektiv terapeut.”
“Livet er stadig en meget effektiv terapeut i sig selv.”
“At gennemleve konflikter bevidst, selvom det kan være anstrengende, kan være en uvurderlig fordel. Jo mere vi ser vores egne konflikter i øjnene og søger vores egne løsninger, desto større indre frihed og styrke får vi. Først når vi er villige til at påtage os byrden, kan vi tilnærme os idealet om at være kaptajn på vores eget skib. Den falske ro, der er forankret i indre sløvhed, er på ingen måde misundelsesværdig. Den vil uvægerligt gøre os svage og til et let bytte for enhver form for indflydelse.”
“Hvis du vil være stolt af dig selv, så gør ting, som du kan være stolt af.”
“Opfattelsen af, hvad der er normalt, varierer ikke kun med kulturen, men i løbet af tiden også inden for den samme kultur.”
“Hvis jeg ikke kunne være smuk, besluttede jeg mig for, at jeg ville være klog.”
“At søge efter sandheden om sig selv er lige så værdifuldt som at søge efter sandheden på andre områder af livet.”
“Det synspunkt, at kvinder er barnlige og følelsesmæssige væsener, og derfor ikke ansvarlige og uafhængige, kan tilskrives den maskuline tendens til at sænke kvinders selvrespekt.”
“Lad mig begynde med at sige: Det er ikke neurotisk at have konflikter. Konflikter inde i os selv er en integreret del af det at være et menneske.”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife