fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Eric-Berne

Berne, Eric

2010
Confidence and the Values Model
Kilder:

Berne, E. (2010) The Games People Play. London: Penguin.
Harris, T (1989) I’m OK – You are OK. London: Pan Books.

“En taber ved ikke, hvad han vil gøre, hvis han taber, men taler om, hvad han vil gøre, hvis han vinder; og en vinder taler ikke om, hvad han vil gøre, hvis han vinder, men ved, hvad han vil gøre, hvis han taber.”

Bernes model er baseret på det princip at graden af tillid og agtelse for en selv og for andre er bestemmende for vores interaktion med andre. Hans model er ofte afbilledet som en akse der viser graden af selvtillid og den anden akse der viser graden af tillid til andre.

  1. Jeg er ikke OK, du er ikke OK – lav tillid til sig selv og til andre kan resultere I desperate situationer, som kan forårsage depression og afsky både for sig selv og andre.
  2. Jeg er ikke OK, du er OK – lav selvtillid, men høj tillid til andre resulterer i lavt selvværd og har en tendens til at lade andre slippe afsted med hvad som helst.
  3. Jeg er OK, du er ikke OK – høj selvtillid, men lav tillid til andre resulterer i frustration og vrede mod andre og en følelse af at andre aldrig vil leve op til dine forventninger.
  4. Jeg er OK, du er OK – høj selvtillid og høj tillid til andre resulterer i harmoniske situationer som kan karakteriseres ved konstruktive og samarbejdsbetonede relationer.
“Alle mennesker designer deres eget liv, frihed giver dem magten til at udføre deres egne planer, og magt giver dem friheden til at blande sig i andres planer.”

I MiLife Læringsrummet

  • Accepter at hverken du eller dine elever er perfekte og at vi alle begår fejl.
  • Tillad aldrig dine personlige følelser for eleverne at påvirke din undervisning af dem.
  • Hvis du mangler selvtillid i din undervisningsevne, så tal med mennesker der kan hjælpe dig med at gøre det bedre.
“Alle mennesker beslutter i den tidlige barndom, hvordan de vil leve, og hvordan de vil dø … Deres daglige adfærd kan være påvirket af fornuften, men de vigtige beslutninger er allerede taget: hvilken type person de vil gifte sig med, hvor mange børn de vil få, hvilken slags seng de vil dø i … Det er utroligt først at tænke på, at menneskers skæbne, alle deres gode og dårlige sider, afgøres af barnet på højst seks år og normalt tre år… (men) det er meget let at tro på, når man ser, hvad der sker i verden i dag, og hvad der skete i går, og hvad der vil ske i morgen.”
“Spil er et kompromis mellem intimitet og at holde intimiteten væk.”
“Kærlighed er naturens psykoterapi.”
“Menneskets evige problem er, hvordan det strukturerer sine vågne timer.”
“Bevidsthed kræver, at man lever i nuet og ikke andre steder, i fortiden eller i fremtiden.”
“Alle menneskers skæbner er bestemt af det, der foregår inden i deres kranie, når de konfronteres med det, der foregår uden for deres kranie.”
“Vi bliver født som prinser, og socialiseringsprocessen gør os til frøer.”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife