fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Jon-Kabat-Zinn

Kabat-Zinn, Jon

1991
Mindfulness
Kilder:

Wherever You Go, There You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life. Hyperion Books, 1994.
Arriving at Your Own Door. Piatkus Books, 2008.
Letting Everything Become Your Teacher: 100 Lessons in Mindfulness. Dell Publishing Company, 2009.

“Meditation er den eneste planlagte, systematiske menneskelige aktivitet, der på ingen måde handler om at forsøge at udvikle sig selv eller nå noget andet end at forstå, hvor du allerede er.”

Efter 2. Verdenskrig var der en stigende interesse for Østens filosofier i både Europa og USA, der bragte ideer som meditation ind i hverdagen. De sundhedsmæssige fordele ved meditation tiltrak den amerikanske biolog og psykolog Kabat-Zinns interesse. Han var elev hos Thich Nhat Hanh og pioner for tilgangen der blev kendt som Mindfulness- baseret stress reduktion, som integrerer meditation i den kognitive terapi.

Mindfulness er central for Kabat-Zinns tilgang. I denne form for meditation er målet, at observere tanker, mentale processer og kroppens fysiske processer på frigjort, decentraliseret og ikke-dømmende måde: at blive i kroppen og iagttage, hvad der sker i sindet, lære ikke at forkaste ting og ej heller forfølge dem, men bare lade dem være og lade dem forsvinde.

I Mindfulness meditation lærer vi at observere tankeprocesser roligt, uden at identificerer os med dem og bliver klar over at vores sind lever sit eget liv. En tanke om hvor vi har begået fejl for eksempel, ses blot som en hændelse i sindet og ikke som et springbræt til konklusionen: ”Jeg er en taber”. Med øvelse kan vi lære både at se sindet og kroppen som en ting: en helhed. ”Hver af os er mere end bare en krop”, siger Kabat-Zinn, ”og mere end de tanker, der går gennem vores hoveder”.

“Det dyrkes ved at forfine vores evne til at være opmærksomme, bevidste og i nuet og derefter opretholde denne opmærksomhed over tid, så godt vi kan. I processen kommer vi i bedre kontakt med vores liv, som det udfolder sig.”

I MiLife Læringsrummet

  • Lær dine elever Mindfulness.
  • Brug det jævnligt i din undervisning for både elevernes og din skyld.
  • Opmuntre eleverne til også at anvende det hjemme og måske lære familien det.
“Man kan ikke stoppe bølgerne, men man kan lære at surfe.”
“Mindfulness betyder at være opmærksom og bevidst på en bestemt måde: med vilje, i nuet og ikke-dømmende.”
“Det er tankevækkende, hvor befriende det føles at være i stand til at se, at dine tanker bare er tanker, og at de ikke er ‘dig’ eller ‘virkeligheden’. Hvis du fx har den tanke, at du skal have gjort nogle bestemte ting i dag, og du ikke ser det som en tanke, men handler, som om det er ‘sandheden’, så har du i det øjeblik skabt en virkelighed, hvor du virkelig tror på, at disse ting alle skal gøres i dag.”
“Vi passer bedre på fremtiden ved at passe på nutiden nu.”
“Når folk siger “Glem det”, mener de i virkeligheden “Kom videre”, og det er ikke en nyttig ting at sige. Det er ikke et spørgsmål om at glemme det – det ville du nok gøre, hvis du kunne. I stedet for “Glem det” skulle vi nok hellere sige “Husk det”, for det anerkender, at sindet ikke glemmer, og at problemet muligvis ikke forsvinder, og det giver dig mulighed for at danne et sundere forhold til det, der generer dig.”
“Heling er at acceptere, at tingene er, som de er, i stedet for at kæmpe for at tvinge dem til at blive, som de var engang, eller som vi gerne vil have, at de skal være, for at føle os trygge eller få det, som vi nogle gange vil have, at de skal være.”
“Al lidelse, stress og afhængighed stammer fra, at du ikke er klar over, at du allerede er alt det, du leder efter.”
“Bare iagttag dette øjeblik uden at lave om på det på nogen måde. Hvad sker der? Hvad føler du? Hvad ser du? Hvad hører du?”
“At ankomme et bedre sted engang i fremtiden er en illusion. Det er her.”
“Uanset hvor du går, så er du der. Uanset hvad du ender med at lave, så er det det, du er endt med at lave. Uanset hvad du tænker lige nu, så er det det, du tænker på. Uanset hvad der er sket for dig, er det allerede sket. Det vigtige spørgsmål er: “Hvordan vil du håndtere det?” … Uanset om du kan lide det eller ej, så er dette øjeblik alt, vi virkelig har at gøre med.”
“Ingen kan lytte til din krop for dig … for at kunne vokse og heles er du nødt til at tage ansvar for selv at lytte til den.”
“Generøsitet er en anden egenskab, der, ligesom tålmodighed, rummelighed, åbenhed og tillid, giver et solidt fundament for mindfulness-praksis. Du kan eksperimentere med at styrke din generøsitet som et middel til at observere og mærke dig selv og som en øvelse i at give. Et godt sted at starte er med dig selv. Se, om du kan give dig selv gaver. Det kan være ægte velsignelser såsom selvaccept eller noget tid hver dag uden forpligtelser. Øv dig i at føle dig fortjent nok til at tage imod disse gaver uden forpligtelse – til blot at tage imod fra dig selv og fra universet.”
“Tålmodighed er en form for visdom. Den viser, at vi forstår og accepterer det faktum, at ting nogle gange skal have tid til at udfolde sig.”
“De små ting? De små øjeblikke? De er ikke små.”
“Hvis vi er ærlige over for os selv, er de fleste af os nødt til at indrømme, at vi lever livet i et hav af frygt.”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife