fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Ivan-Pavlov

Pavlov, Ivan

1902
Classical Conditioning
Kilder:

Malone, J.C. (1990) Theories of Learning: A Historical Approach. Belmont, CA: Wadsworth.
Pavlov, I.P. (1927) Conditioned Reflexes: An Investigation of the Psychological Activity of the Vertebral Cortex. London: Oxford University Press.

“Sig aldrig, at du allerede ved det hele. Selv om du nyder høj anseelse blandt andre, skal du altid have modet til at sige til dig selv: Jeg er uvidende.”

Pavlov var psykolog og hans forsøg med hunde blev anledning til at han modtog Nobelprisen i 1904. Hans research indikerede at, hvis man præsenterede en hund med en ubetinget stimulus (mad) ville det føre til en ubetinget respons eller refleks handling ved at hunden savlede. Han viste at hvis man så tilsatte yderligere en effekt til stimulus (ringen med klokke + mad), så ville hunden efter et stykke tid savle alene til lyden af klokken. Han kaldte dette fænomen klassisk betinget, fordi hunden var blevet betinget til at associere mad med lyden af klokken der ringer.

Princippet om klassisk betingede handlinger markerede et kæmpe skridt til etablering af psykologi som en videnskab og fik indflydelse på andre adfærdspsykologers arbejde.

“Mennesker er tilbøjelige til at blive meget mere påvirkede af ord end af de faktiske kendsgerninger i den omgivende virkelighed.”

I MiLife Læringsrummet

  • Bed eleverne om at diskutere, hvilke problemer, eller vanskeligheder de har med emnet.
  • Få dem til at værdsætte emnets relevans for dem.
  • Giv dem nogle nemme opgaver og øg intensiteten gradvist indtil eleven føler de er i stand til at mestre det.
“Mens du eksperimenterer, må du ikke stille dig tilfreds med at se på tingenes overflade.”
“Det er klart for alle, at dyreorganismen er et yderst komplekst system, der består af en næsten uendelig række dele, både forbundet med hinanden og i et komplet system med den omgivende verden, med hvilken den er i en tilstand af balance.”
“Når hunden gentagne gange drilles med synet af genstande, der igangsætter spytsekretionen, bliver reaktionen fra spytkirtlerne svagere og svagere og falder til sidst til ingenting.”
“Du skal ikke kun dokumentere fakta, men prøve at trænge igennem mysteriet om deres oprindelse.”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife