fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
G.-Stanley-Hall

Hall, G. Stanley

1904
Adolescence
Kilder:

Hall, G.S. (1904) Adolescence.
Hall, G.S. (1906) Youth: Its Education, Regiment and Hygiene.
Hall, G.S. (1911) Educational Problems.
Hall, G.S. (1922) Senescence.

“Konstant muskulær aktivitet var naturligt for barnet, og derfor var lærernes drabelige indsats for at få børnene til at sidde stille skadelig og ubrugelig.”

Hall var en psykologisk pioner og den første akademiker der forskede I individet. Han beskæftigede sig især med det at blive voksen, hvilket skete typisk omkring de 18 år, det vi i dag kalder teenageårene og mange af hans konklusioner gælder den dag i dag. Hall var influeret af Darwins evolutionsteorier, især i forbindelse med adfærd og tidlig fysisk udvikling som afspejler kursen af evolutionære forandringer og at vi hver især udvikler os i tråd med vores afstamning. Hall refererede til datidens ”Storm og Stress” bevægelse, der bestod af tyske forfattere og musikere, der talte for fuldstændig frihed i udtryksmåde. Hall kaldte det at blive voksen ”Storm og Stress”, han betragtede det som en periode af emotionelt oprør og rebelskhed, med en adfærd der spændte fra stille humørsyge til vild risiko tagen. Han sagde, teenagers higer efter stærke følelser og nye sensationer, rutiner, detaljer og monotoni er utålelige. Bevidstheden om selvet og omgivelserne stiger meget og alt føles mere intenst og sensationen søges for sin egen skyld.

Konklusionerne gengives her i store træk:

  • Teenagere er højt udsatte for at udvikle depressioner. Kurven starter omkring 11-årsalderen og topper ved ca. 15 år, så falder den stabilt indtil ca. 23-årsalderen.
  • Årsagerne til depressioner er mistanke om ingen kan lide dem og en overbevisning om at have tilsyneladende uovervindelige karakterfejl og foretrækker til håbløs kærlighed.
  • Selvbevidstheden fører til selvkritik og censurering af sig selv og andre. Det blev underbygget af senere teorier at teenagere med veludviklede analytiske evner kan læse imellem linjerne, imens det på samme tid forstørrer deres følsomhed over for situationen.
  • Kriminalitet er mere fremherskerskende blandt teenagere og topper omkring 18-års alderen.
“At danse er bydende nødvendigt for at kunne styre nerverne, tøjle følelserne, styrke viljen og bringe følelserne og intellektet i harmoni med den krop, der støtter dem.”

I MiLife Læringsrummet

  • Varier din undervisning og undgå at bruge for lang tid på detaljer.
  • Accepter at dine elever kan være følsomme og have humørsvingninger.
  • Bekræft de unge i de er ok.
“Uddannelse er nu blevet verdens største problem, dens ene hellige sag. De nationer, der ser dette, vil overleve, og de, der ikke gør, vil langsomt gå til grunde… Der skal være gen-uddannelse af viljen og hjertet såvel som af intellektet, og uselviskhed og generøsitet skal erstatte egoisme og grådighed.”
“At være ét med naturen er barndommens privilegium; at være ét med barndommen er lærerens privilegium.”
“Årene fra omkring otte til tolv udgør en unik periode i menneskets liv.”
“Ungdommen er det tidspunkt i livet, hvor en person gentager racens uciviliserede fortid.”
“Enhver teori om kærlighed, fra Platon og frem, lærer os, at alle individer elsker det i det andet køn, som de mangler i sig selv.”
“Ungdom er, når de værste og bedste impulser i den menneskelige sjæl kæmper mod hinanden for at vinde kontrollen.”
“Normale børn kommer ofte igennem faser af vild grusomhed, dovenskab, løgn og tyveri.”
“Puberteten er for en pige som at flyde ned ad en stadigt bredere flod, der løber ud i det åbne hav.”
“Mange og robuste, spontane bevægelser er ønskelige, og selv en betydelig grad af rastløshed er et godt tegn hos små børn.”
“Mennesket er i vid udstrækning en skabning af vane, og mange af dets aktiviteter er mere eller mindre automatiske reaktioner på stimuli fra det omgivende miljø.”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife