fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Rollo-May

May, Rollo

1950
Meaning of Anxiety
Kilder:

The Meaning of Anxiety, 1950, W. W. Norton
Psychology and the Human Dilemma, 1967, W. W. Norton
Love and Will, 1969, W. W. Norton / Delta

“At elske betyder, at vi åbner os selv for det negative såvel som det positive – til tristhed, sorg og skuffelse, men også til glæde, lykke og en intensitet i vores opmærksomhed, som vi ikke vidste, var mulig, før.”

May blev med hans teori om meningen med bekymringer I 1950, betragtet som faderen til eksistenspsykologien, hvor han bragte de tidligere filosoffers menneske – centrerede filosofi ind i psykologiens verden.

I midten af det 19. århundrede udfordrede filosoffer som Martin Heidegger, Frederick Nietzche og Søren Kierkegaard den sociale tænkning og forlangte at mennesket udvidede deres måde at tænke på til et bredere perspektiv på menneskets erfaringer gennem bevægelsen der blev kendt som eksistentialisme, hvor betydningen af den frie vilje, personlige ansvar og hvordan vi tolker vores erfaringer/oplevelser alle var vigtige og hvad det vil sige fundamentalt for et menneske at være til.

May anskuede livet som et spektrum af erfaringer/oplevelser, hvor lidelser også betragtes som en naturlig del af livet. Han betragtede det som indlysende at vi som mennesker søger erfaringer/oplevelser som får os til at føle os godt tilpas, nyder vores kendte omgivelser og favoriserer oplevelser/erfaringer der holder den mentale og psykiske fornuft i en tilstand af balance og harmoni.

Han argumenterer for at denne søgning efter balance får os til at kategoriserer oplevelser/erfaringer som gode eller dårlige alt efter deres indvirkning på os. May talte for at når vi gør det, så gør vi os selv en bjørnetjeneste, fordi vi kæmper mod processer der kan føre til stor udvikling og vækst, hvis vi kan acceptere dem som en naturlig del af livet.

May foreslår en buddhistisk tilgang i tænkning, hvor vi accepterer alle former for erfaringer på lige fod. Alle negative følelser skal ikke undertrykkes eller undgås, men accepteres. Lidelse og tristhed er vigtige dele af menneskets liv og er også vigtige, fordi de fører til psykologisk udvikling

“For at være åben over for kreativitet, må man have evnen til at kunne bruge sin ensomhed på en konstruktiv måde. Man må overvinde frygten for at være alene.”

I MiLife Læringsrummet

  • Accepter at det at begå fejl er kilden til stor læring.
  • Hjælp dine elever til at få andre perspektiver på deres bekymringer på en konstruktiv måde.
  • Når du giver feedback, så hold fokus på sagen emnet, gør det aldrig personligt.
“Mod er ikke fraværet af modløshed; det er snarere evnen til at komme videre på trods af modløsheden.”
“Man bliver ikke et helt menneske uden smerter.”
“Depression er den manglende evne til at skabe en fremtid.”
“Hvis du ikke udtrykker dine egne originale ideer, hvis du ikke lytter til dig selv, vil du have forrådt dig selv.”
“Mange mennesker lider af frygten for at finde sig selv alene, og derfor finder de slet ikke sig selv.”
“Heldigvis er vi ikke længere nødt til at argumentere for, at kærlighed til sig selv ikke kun er nødvendigt og godt, men at det også er en forudsætning for at elske andre.”
“Kærlighed forveksles generelt med at være afhængig; men faktisk kan du kun elske i forhold til din evne til at være uafhængig.”
“Reel frihed er evnen til at kunne holde pause mellem stimulus og respons, og i den pause vælge.”
“Kommunikation fører til fælleskab, det vil sige til forståelse, nærhed og gensidig værdsættelse.”
“Mange mennesker føler ikke, at de kan gøre noget effektivt med deres liv. Det kræver mod at bryde ud af den fastlåste skabelon, men de fleste finder konformiteten behageligere. Dette er grunden til, at det modsatte af mod i vores samfund ikke er fejhed; det er konformitet.”
“Folk ændrer sig kun, når det bliver for farligt at forblive, som de er.”
“Frihed er menneskets evne til at tage hånd om sin egen udvikling. Det er vores evne til at forme os selv.”
“Terapi handler ikke om at kurere nogen for noget; det er et middel til at hjælpe en person med at udforske sig selv, sit liv, sin bevidsthed. Mit formål som terapeut er at finde ud af, hvad det betyder at være menneske.”
“Forfængelighed og narcissisme – det tvangsmæssige behov for at blive beundret og rost – underminerer ens mod, for så kæmper man mod en andens overbevisninger i stedet for sine egne.”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife