fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Martin-Seligman

Seligman, Martin

1998
Positiv Psykologi
Kilder:

Seligman, M. (1975) Helplessness
Seligman, M. (1991) Learned Optimism
Seligman, M. (2002) Authentic Happiness.

“Målet med Positiv Psykologi er at katalysere en forandring i psykologien fra en forudindtagelse om, at man ved at reparere de værste ting i livet dermed også bygger de bedste kvaliteter i livet.”

Seligman betragtes som en af grundlæggerne til den positive psykologi. Han forskede oprindeligt i depressioner og negativ tænkning, men efter en hændelse i begyndelsen af 1970’erne med hans datter, overbeviste han sig selv om, at det var vigtigere at fokusere på de positive styrker end de negative svagheder. Hans undersøgelser og teorier er sidenhen blevet underbygget af andres studier på området.

Han lagde mærke til at glade og tilfredse mennesker kom godt ud af det med andre og nød selskab.

Han fastslog, at der er tre slags lykketilstande:

  • Det gode liv – hvor mennesket forfølger muligheden for at udvikle sig og opnår en flow tilstand.
  • Det meningsfyldte liv- hvor menneskets ageren tjener et højere formål, noget der er større end en selv.
  • Det behagelige liv- som er socialisering og fornøjelser.

Alle tre områder fører til vedvarende glæde, men denne lykke kan ikke opnås uden sociale relationer og omvendt garanterer sociale relationer ikke lykke, men det synes ikke at ske uden.

“At kunne ændre de destruktive ting, du siger til dig selv, når du oplever de tilbageslag, som livet giver os alle, er optimismens centrale færdighed.”

I MiLife Læringsrummet

  • Fokuser altid på elevernes styrker og anvendelsen af dem, når de svære ting skal læres.
  • Sørg for der altid er en god stemning og et højt energi niveau i undervisningen.
  • Sørg for at samarbejdssituationer anvendes meget i undervisningen.
  • Husk altid at give eleverne mulighed for at fejre deres succeser.
“Optimisme skaber håb … håb frigiver drømme … drømme sætter mål … og entusiasmen følger.”
“Psykologien burde være lige så optaget af at opbygge styrke som af at reparere skader.”
“Optimisme er et værktøj med sikre og tydelige fordele: det bekæmper depression, det øger præstationsniveauet og giver et bedre helbred.”
“At helbrede det negative skaber ikke det positive.”
“Der er et aspekt af lykke, der er blevet undersøgt grundigt, og det er begrebet flow. Spørg dig selv, hvornår tiden stopper for dig? Hvornår er du virkelig dér, hvor du har det allerbedst og ikke ønsker at være et andet sted?”
“I et samfund, hvor individualismen stiger voldsomt, bliver folk mere og mere overbeviste om, at de er verdens centrum. Sådan et sæt overbevisninger gør personlig fiasko næsten ubærlig.”
“At udføre en venlig handling er den øvelse ud af alle øvelser, vi har afprøvet, der giver den mest pålidelige, midlertidige forøgelse af trivsel.”
“Når vi tager os tid til at lægge mærke til de ting, der går rigtigt – betyder det, at vi får en masse små belønninger i løbet af hele dagen.”
“Det definerende træk ved pessimister er, at de har en tendens til at tro, at de dårlige begivenheder vil vare længe, at de vil undergrave alt, hvad de laver, og at det er deres egen skyld. Optimisterne, der udfordres af de samme hårde stød fra verden, tænker på problemerne på den modsatte måde. De tænker typisk, at et nederlag kun er et midlertidigt tilbageslag eller en udfordring, og at årsagerne kun er begrænset til denne ene sag.”
“Selvtillid kan ikke injiceres direkte. Det skal være resultatet af at have gjort det godt – det skal være berettiget.”
“Livet påfører både optimisten og pessimisten de samme tilbageslag og tragedier, men optimisten håndterer dem bedre.”
“Ligesom det gode liv rækker videre end det behagelige liv, rækker det meningsfulde liv videre end det gode liv.”
“Når vi trives, fordi vi anvender vores styrker og fortrin, lever vi et autentisk liv.”
“At række videre end dér, hvor du er, er virkelig vigtigt.”
“Mennesker, der tror på, at de bidrager med gode ting, kan typisk lide sig selv bedre end mennesker, der tror, at de gode ting kommer fra andre mennesker eller omstændighederne.”
“Det gode liv bruger dine signaturstyrker hver eneste dag til at skabe autentisk lykke og stor taknemmelighed.”
“Vanemæssig tænkning behøver ikke vare for evigt. Et af de mest betydningsfulde fund i psykologien i de sidste tyve år er, at enkeltpersoner vælger den måde, de tænker på.”
“Det gode liv består i at udlede lykke ved at bruge dine signaturstyrker hver dag på de vigtigste områder i dit liv. Det meningsfulde liv tilfører endnu en komponent: at bruge disse samme styrker til at fremme viden, magt eller godhed.”
“Vi fratager vores børn, dem, vi er ansvarlige for, udholdenhed og vedholdenhed. Det, jeg prøver at sige, er, at vi er nødt til at mislykkes, børn er nødt til at mislykkes, vi er nødt til at føle os triste, bange og ulykkelige. Hvis vi impulsivt beskytter os selv og vores børn, hvilket feel-good-bevægelsen plæderer for, fratager vi dem evnen til at lære færdighederne i at holde ud og blive ved.”
“Succes kræver vedholdenhed, evnen til ikke at give op i lyset af fiasko.”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife