fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Leon-Festinger

Festinger, Leon

1957
Cognitive Dissonance
Kilder:

Festinger, L. (1957) A Theory of Cognitive Dissonance. New York: Harper & Row.
Festinger, L. (1962) Cognitive Dissonance. Scientific American, 207(4), 93-107.

“Folk søger hårdnakket at vurdere deres præstationer ved at sammenligne sig selv med andre, ikke ved at bruge absolutte standarder.”

Festinger studerede under Kurt Lewin som var anføreren for den social psykologiske bevægelse i USA. Festinger antog at mennesker kontinuerligt søger efter mening med deres læring ved at udvikle rutiner og holdninger der kan være årsag til irrationel og somme tider utilpasset adfærd. Han påstår, at når disse rutiner bliver forstyrret eller holdningerne bliver modsagt begynder individet at føle ubehag; det er denne tilstand Festinger refererer til som kognitiv dissonans (konflikt i mening)

Festingers teori bygger på tre grundlæggende antagelser:

  • Mennesker er følsomme overfor manglende sammenhæng mellem adfærd og holdninger.
  • Erkendelse af den manglende overensstemmelse vil forårsage dissonans, som individet vil være motiveret for at løse.
  • Dissonans kan løses ved: a) ændre overbevisninger, b) ændre handlinger, eller c) ændre opfattelsen af handlingen.

Festinger argumenterede for at kognitiv dissonans gør at det er usandsynligt at personer med stærke overbevisninger ændre holdninger, selvom de præsenteres for meningsfyldte modargumenter.

Festinger blev inspireret til at studere mennesker urokkelige overbevisninger, da han læste en artikel om en kult, hvis medlemmer troede på at Jorden vil blive ødelagt af oversvømmelser. Da oversvømmelse ikke skete og følgerne i kulten havde opgivet deres hjem og job, overbeviste de sig selv om at de var deres dedikerede indsats, der var afgørende for at vi blev skånet for udslettelse.

“Når der er disharmoni til stede, vil personen både forsøge at minimere denne og aktivt undgå situationer og informationer, der antageligt ville øge disharmonien.”

I MiLife Læringsrummet

  • Accepter at der nogle elever som aldrig vil ændre deres ideer og måder at gøre tingene på.
  • Stil spørgsmål ved om du har ret til at prøve på at ændre deres måder at være på.
  • Hvis der er nødvendigt med en forandring, så få eleverne til at reflekterer over deres overbevisninger og forene det mellem det der er rigtigt og forkert.
“En mand med en overbevisning er en svær mand at ændre på. Fortæl ham, at du er uenig, så vender han sig væk. Vis ham fakta eller tal, så sætter han spørgsmålstegn ved dine kilder. Appellér til logik, så kan han ikke se dine pointer.”
“Jeg foretrækker at stole på min hukommelse. Jeg har levet med den hukommelse i lang tid, jeg er vant til den, og hvis jeg har ændret eller forvrænget noget, har det helt sikkert været til min egen fordel.”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife