fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Erving-Goffman

Goffman, Erving

1959
Impression Management
Kilder:

Goffman, E. (1959) The Presentation of Self in Everyday Life.
Goffman, E. (1961) Assylums.
Goffman, E. (1971) Relations in Public.
Goffman, E. (1974) Frame Analysis.

“Samfundet er organiseret på baggrund af princippet om, at alle individer, der besidder visse sociale færdigheder, har en moralsk ret til at forvente, at andre værdsætter og behandler dem på en passende måde.”

Goffman har en PhD i sociologi fra Chicago universitet og er forfatter. Han blev født i Mannville Alberta, men hans forældre var ukrainere, der immigrerede til Canada. Hans teori om, hvordan vi gør indtryk på andre, relaterer til, hvordan vi skaber, vedligeholder og fremhæver vores sociale identiteter.

Et helt fundamentalt aspekt af vores sociale interaktioner er ifølge Goffman, at vi prøver enten bevidst eller ubevidst, at manipulere og kontrollere den måde andre opfatter os på. Han sammenligner det med en teaterforestilling, hvor skuespillerne på scenen skaber et positivt indtryk gennem valget at ord, kulisserne, påklædningen, færdigheder og rekvisitter.

Der således to aktionsrum, den hvor man på scenen (fx arbejdspladsen, idrætsklubben etc) som en offentlig person og den hvor man er bag scenen som privatperson (familie, venner). I sociale interaktioner er der også altid et publikum.

I virkelighedens verden vil den sociale aktør prøve at skabe en fornemmelse af et tilhørsforhold, hvilket kun vil lykkes, hvis man er enige om definitionen af:

  • Situation (fest, møde, undervisning etc),
  • Karakter (formel, uformel),
  • Forventningerne (rolle, påklædning, adfærd)
  • Begrænsningerne (plads, rolle)

Disse udgør samlet situationskonteksten og aktørerne signalerer til hinanden, hvad der er passende adfærd for at passe ind. Hele dette område er fundamentalt i Milife undervisningen, hvor andre teorier viser, hvordan man kan forbedre sin sociale interaktioner ved at arbejde med sit kropssprog, adfærd og holdninger.

“Vælg dine personlige præsentationer omhyggeligt, for det, der begynder som en maske, kan ende med at blive dit ansigt.”

I MiLife Læringsrummet

  • Giv konstruktiv feedback på elevernes adfærd, for at få dem til at reflektere over om det er sådan de vil opfattes.
  • Lær eleverne at lytte til den feedback de får fra kammerater om deres adfærd.
  • Hjælp eleverne til at opnå den adfærd, der understøtter den de gerne vil være.
“Det normale og det stigmatiserede er ikke personer, men perspektiver.”
“Og i den grad, at individet opretholder en facade over for andre, som han ikke selv tror på, kan han komme til at opleve en særlig form for fremmedgørelse fra selvet og en særlig form for skepsis til andre.”
“Vores fornemmelse af at være en person kan komme ved at blive draget ind i en bred social sammenhæng; vores følelse af selvstændighed kan opstå på de små måder, vi modstår denne inddragelse. Vores status støttes af de solide bygninger i verden, mens vores følelse af personlig identitet ofte befinder sig i revnerne. “
“Stigma er en proces, hvor andres reaktioner ødelægger den normale identitet.”
“Når personer er nærværende over for hinanden, kan de ikke blot agere som fysiske instrumenter, men også som kommunikerende instrumenter. Denne mulighed, ikke mindst den fysiske, er betydningsfuld for alle involverede parter, og i ethvert samfund kommer dette under strenge normative reguleringer, der muliggør en slags trafikkontrol for kommunikation.”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife