fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Chris-Argyris

Argyris, Chris og Schön, Donald

1974
Triple loop learning
Kilder:

Argyris, C. og Schön, D. (1974) Theory in Practice. San Francisco, CA: Jossey-Bass.
Pedlar, M. Burgoyne, J. og Boydell, T. (1997) The Learning Company. Maidenhead: McGraw-Hill.

“Smarte mennesker lærer ikke … fordi de har investeret for meget i at bevise, hvad de ved og undgå at blive betragtet som ikke-vidende.”

Argyris udviklede oprindeligt modellen for dobbeltloop læring. Denne model blev i samarbejdet med Schön videreudviklet til Triple-loop modellen. Argyris og Schön hævder at individuel og organisatorisk udvikling kan karakteriseres ved en tre trins udviklingsmodel, der består af single, dobbelt-, og triple-loop læring.

Modellens tre loops kan beskrives som følger:

  • Single-loop læring danner basis for præstations måling. Den fokuserer på handlinger og stiller spørgsmålet ”gør vi tingene rigtigt”?
  • Dobbelt-loop læring er gearet til kvalitetssikring. Den fokuserer på at undgå fejl og stiller spørgsmålet ”gør vi de rigtige ting”?
  • Triple-loop læring repræsenterer den højeste form af selvransagelse. Den fokuserer på visionen/drømmen om hvad organisationen/individet gerne vil være og stiller spørgsmålet ”hvordan kan vi være sikre på, at det rigtige er det rigtige”?

Argyris og Schön fremhæver at transformation ikke behøver at være baseret på en enkelt dramatisk hændelse; det handler mere om at ændre nogle få mindre ting.

I evalueringsprocesser er der mange organisationer der sidder fast i single-loop læring, hvor det handler om kvalitetskontrol der forløber som inspektion-opdagelse-korrektion-straf; lad os se på hvad vores folk laver, fang dem i det de gør forkert, få dem til at rette det og lad os finde ud af hvem vi skal give skylden.

“At opnå succes på et marked afhænger i stigende grad af læring. Alligevel ved de fleste ikke, hvordan de skal lære.”

I MiLife Læringsrummet

  • Lad være at sidde fast i skyld-kulturen. Det er uundgåeligt, at vi alle begår fejl: essensen af dobbelt-loop læring er at lære af sine fejl.
  • Ved entusiastisk brug af dobbelt-loop læringen, har du muligvis sikret kvaliteten af din undervisning, men hvordan måler den sig med andres?
  • Læn dig ikke tilbage og vent på at tingene kommer. Hvis dette er kulturen i din organisation, så gør noget ved det og se efter ting der kan forbedres. Gå ud og observer andre lærere for at se hvad du kan lære af dem.
  • Spørg dig selv om din vision af organisationen matcher ledernes. Hvis ikke, så spørg dig selv, hvad du kan gøre ved det.
“De fleste mennesker definerer læring for snævert som ren ‘problemløsning’, så de fokuserer på at finde og rette fejl i det ydre miljø. Det er vigtigt at løse problemer. Men hvis læringen skal holde ved, skal ledere og medarbejdere også se indad. De skal reflektere kritisk over deres egen adfærd, identificere, hvordan de selv ofte utilsigtet bidrager til organisationens problemer, og derefter ændre deres adfærd.”
“Folk har faktisk selv ansvaret for, at de gør status quo så svær at forandre. Vi er fanget af vores egen adfærd.”
“Individuel læring er en nødvendig, men utilstrækkelig, betingelse for organisatorisk læring.”
“In fact, people themselves are responsible for making the status quo so resistant to change. We are trapped by our own behavior.”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife