fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
R.-D.-Laing

Laing, R. D.

1961
The Self and Others
Kilder:

Laing, R.D. (1960) The Dividend Self.
Laing, R. D. (1961) The Self and Others.
Laing, R.D. (1964) Sanity, Madness and the Family.
Laing. R.D. (1967) The Politcs of Experience.

“Mennesker har tilsyneladende en næsten ubegrænset kapacitet til at bedrage sig selv og bilde sig ind, at deres egne løgne er sandheden.”

Laing blev uddannet til psykiater I Skotland og arbejdede derefter i den britiske hær som psykiater, hvor han udviklede en interesse for mentale sygdomme. Laing var meget imod psykiatriens måde at diagnosticere og behandle på. Han kaldte det et direkte brud på lægelige discipliner, hvor man undersøger og tester for at finde en diagnose, mens psykiatrien udelukkende diagnosticerer på basis af adfærd. Han argumenterede også imod det modsætningsforhold, at hvis adfærd gav anledning til diagnosen, så gav det ikke mening at medicinerer netop for at hindre adfærd.

Forskellen ligger gemt udgangspunktet, psykiatrien å mentale sygdomme som biologisk betinget og derfor uhelbredeligt, men Lang tog afsæt i at normalitet og neuroser er en del af den samme skala og at årsagerne til mentale lidelser findes i sociale, kulturelle og familieforhold, der alle er med til at forme vores personlighed.

Laing benægtede ikke eksistensen af mentale lidelser, men han så psykotisk adfærd som personens forsøg på at kommunikere bekymringer og skal ses som afreagerende og transformativ oplevelse, der kan føre til vigtig personlig indsigt.

Laing indrømmer at den adfærd er svær at forstå, fordi den er indhyllet i et sprog af personlig symbolisme, som kun er meningsfyldt indefra. Laing forsøgte at forstå hans patienters personlige symbolik ved at lytte på en opmærksom og empatisk måde. Det var baseret på hans tro på at mennesket er sundt af natur og at såkaldt mentale sygdom er et forsøg på at vende tilbage til den natur

“Ægte skyld er skyld over den forpligtelse, man har over for sig selv til at være sig selv. Falsk skyld er skyldfølelse over ikke at være den, andre mennesker føler, man burde være eller antager, at man er.”

I MiLife Læringsrummet

  • Accepter elevernes adfærd også er et udtryk for, hvordan de har det med sig selv.
  • Lyt opmærksomt og empatisk til det eleverne prøver at sige/vise for at prøve at forstå dem.
  • Hjælp eleverne til at opnå større indsigt i dem selv.
“Du skal ikke tilpasse dine tanker, fejlen ligger i virkeligheden.”
“Smerter i dette liv kan ikke undgås, men den smerte, vi skaber for at undgå smerte, kan undgås.”
“Hvis vi kan vende tilbage til sandheden, kan en stor del af vore lidelser fjernes, fordi en stor del af de lidelser er baseret på ren løgn.”
“Rækkevidden af det, vi tænker og gør, er begrænset af det, vi ikke lægger mærke til. Og fordi vi ikke lægger mærke til det, er der ikke så meget, vi kan gøre for at ændre på det, før vi indser, hvordan det ikke at lægge mærke til, former vores tanker og handlinger.”
“Jeg kan ikke erfare din erfaring. Du kan ikke erfare min erfaring. Vi er begge usynlige mennesker.”
“Vi er nødt til at indse, at vi er lige så bange for at leve og at elske, som vi er for at dø.”
“Ingen har svaret: Vi er svar og spørgsmål.”
“Et barn, der bliver født i Storbritannien i dag, har ti gange større chance for at komme ind på et psykiatrisk hospital end at komme ind på universitetet … Dette kan tages som en indikation på, at vi er bedre til at gøre vores børn sindssyge end til at uddanne dem… Måske er det vores måde at uddanne dem på, der gør dem sindssyge.”
“Hvor kan du skrige? Det er et alvorligt spørgsmål: Hvor kan du gå hen i samfundet og skrige?”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife