fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Stephen-Brookfield

Brookfield, Stephen

1995
Reflecting Through Critical Lenses
Kilder:

Brookfield, S. (1990) The Skilful Teacher. San Francisco, CA: Jossey-Bass.
Brookfield, S. (1995) Becoming a Critically Reflective Teacher. San Francisco, CA: Jossey-Bass.

“De bedste elever … bliver ofte de værste lærere. De er i en meget reel forstand opfattelsesmæssigt udfordrede. De kan ikke forestille sig, hvordan det må være at kæmpe for at lære noget, der kommer så naturligt til dem.”

Brookfield argumenterer for at enestående lærere gennemgår en proces af selvkritisk refleksion, hvorved de konstant vurderer deres formodninger om deres undervisning ved at se på den gennem fire komplementere linser. Det er gennem disse kritiske linser læreren får adgangen til mange og betydeligt forskellige udsigtspunkter, hvorfra de gennemgår deres udøvelse af undervisningen.

De kritiske linser er:

  • Den selvbiografiske linse. Det er her læreren kigger på sine egne erfaringer og oplevelser som lærende for at reflektere over, hvilken indflydelse og påvirkning det har på deres undervisning. Hvis læreren fx selv har en historie af at være en dårlig elev, kan det gøre til en dårlig lærer, fordi de har fået dårlige vaner.
  • Elevens linse. Læreren kigger på sin undervisning set med elevernes øjne. Det handler ikke om udfyldelsen af evalueringsskemaer, det handler om at komme ind i hovedet på eleverne, fordi du som lærer ved at alle elever er forskellige og derfor opfatter ting forskelligt. Tal med eleverne om deres oplevelse af din undervisning.
  • Kollegaers linse. Det er her der reflekteres over de ting vi ikke selv ser, men som andre ser hos os. Den adfærd og de værdier vi har, tager vi også med i læringsrummet og det har stor indflydelse på vores fejl i undervisningen.
  • Teoretiske linse. Det er her læreren laver research på teorier, for at finde mening med, eller undersøge deres formodninger, der kan forklare hændelser.

I MiLife Læringsrummet

  • Accepter at gode og dårlige ting sker i undervisningen.
  • Vær ikke bange for at involvere andre i at analysere, hvad der gik godt, eller dårligt.
  • Tilpas din undervisning på baggrund af din analyse.
“Nogle gange er det sidste, elever har brug for, at deres foretrukne læringsstil bekræftes. At acceptere, at folk kun kan lære på en måde, der føles behagelig og velkendt, kan begrænse deres chancer for udvikling voldsomt.”
“Vi underviser i de ting, vi selv kan lide at lære, og grunden til, at mange mennesker går ind i undervisning, er for at genopleve den fundamentale glæde, de selv oplevede den første gang, de lærte noget, de var meget begejstrede for.”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife