fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Jack-Mezirow

Mezirow, Jack

1978
Transformational Learning
Kilder:

Mezirow, J. (1991) Transformative Dimensions of Adult Learning. San Francisco, CA: Jossey-Bass.
Mezirow, J. (1997) Transformative Learning: Theory to practice. New Directions for Adult and Continuing Education, 74, 5-12.

Mezirow introducerede konceptet af menings perspektiver, some er individets indre billede af verden og meningsskemaer, som er mindre stykker af viden og værdier i forhold til den enkeltes erfaring. Han argumenterede for at meningsperspektiverne ændrer sig som et resultat af handlinger på livserfaringer og leverer råmaterialet for de ændringer der sker i transformativ læring. Mezirow teori om transformativ læring kan opsummeres som følger:

  • Livserfaringer leverer det essentielle startpunkt i enhver lærings situation.
  • Kritisk refleksion er et kendetegnende træk for voksen læring og er den mekanisme der anvendes, når eleverne stiller spørgsmålstegn ved validiteten af deres holdninger og værdier.
  • Rationel diskurs tilskynder eleven til at undersøge dybden og betydningen af deres holdninger og værdier og at dele dem med kammerater og voksne.

 Mezirow mente at transformativ læring vil føre til mere vidtrækkende ændringer i adfærd hos personen og have langt større virkning, eller paradigme skift end andre typer af læring. Han argumenterede for at kombinationen af refleksion og diskurs opmuntrer eleven til at ændre deres synspunkter på livet til at være mere inkluderende, som igen førte til større samhørighed og empati for andre.

I MiLife Læringsrummet

  • Forsøg aldrig at påtvinge dine elever dine holdninger.
  • Hvis deres opførsel er uacceptabel så få dem til at reflektere over det.
  • Hvis eleverne bliver klar over at de er nødt til at ændre deres måde at tænke på, så støt dem i det.
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife