fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Douglas-McGregor

McGregor, Douglas

1960
X and Y Theory
Kilder:

Mcgregor, D. (1985) The Human Side of Enterprise. New York: Mcgraw-Hill.
Petty, G. (2009) Teaching Today: A Practical Guide. (4th edition). Cheltenham: Nelson.

“De fleste teams er slet ikke teams, men blot en samling af individuelle relationer med lederen. Hver enkelt kæmper med de andre om magten, prestigen og positionen.”

McGregors teori er baseret på et sæt af antagelser, der repræsenterer yderpunkter i holdninger. Disse ydepunkter kan opsummeres som:

  • Teori X elever: kan ikke lide at arbejde og vil undgå det, hvis det er muligt. De mangler interesse i emnet og er uambitiøse. De foretrækker at få at vide hvad de skal gøre.
  • Teori Y elever: finder arbejde stimulerende og interessant. De er fascinerede af at lære nye ting og er ivrige efter at vise hvad de kan. De arbejder på eget initiativ.
  • Teori X lærere: sætter deres lid til tvang og udefrakommende stimuli til at påvirke en ændring i adfærd. De tror på det er deres ansvar at strukturere undervisningen og aktivere eleverne.
  • Teori Y lærere: tror på, at deres elever har et indre ønske om at lære. De tror på det er deres ansvar at skabe et miljø, hvor selv-motiverede elever vil blomstre.

Det er vigtigt at understrege at teori X lærere ikke er dårlige og teori Y lærere ikke er gode. Der kan afhængigt af eleverne, emnet og sammenhængen være brug for forskellige tilgange, men de er tilpasset situationen.

I MiLife Læringsrummet

  • Tro ikke at du altid må se dig selv som en type X eller Y lærer.
  • Tag højde for karakteristikken af eleverne og den sammenhæng læring finder sted i for at finde ud af hvilken tilgang der er bedst.
  • Lav altid et sæt grundregler som du og dine elever er enige om.
“Mennesket er et krævende dyr – lige så snart et af dets behov er opfyldt, opstår der et andet i stedet. Denne proces er uendelig. Det fortsætter fra fødsel til død.”
“Et mål uden en plan er en drøm.”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife