fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
Norman-Doidge

Doidge, Norman

2007
Brain Plasticity
Kilder:

Doidge, N. (2007) The Brain that Changes Itself. London: Penguin

“Fordi det er en ‘brug-den-eller-mist-den-hjerne’, har vi behov for at holde den aktiveret. Ligesom vores muskler længes efter at blive rørt, hvis vi har siddet ned hele dagen.”

Doidge har defineret hjerne plasticitet som den ejendom hjernen er besiddelse af der tillader den at forandre dens funktioner og dens struktur gennem dens opfattelse af verden, livserfaringer og forestillinger.

Doidge har arbejdet videre på den oprindelige teori fremsat af William James omkring 1930’erne, hvor han opdagede at nervesystemet var beriget med en helt ekstraordinær plasticitet og senere blev yderligere bevist af Hebb og Merzenich, der anvendte denne viden til at supportere mennesker med dysfunktioner og hjerneskader.

Doidge foreslår der er tre principper der danner grundlaget for neuro plasticitet:

  • Aldersvariation: selvom neuro plasticitet er livsvarigt er nogle forandringer mere udtalte i den tidlige alder. Efterhånden som mennesker bliver ældre og plasticiteten falder vil læring blive stadigt vanskeligere.
  • Proces variation: selvom plasticitet er en fortsat proces, involverer det andre hjerneceller ud over neuroner, som optiske og vaskulære celler, der forbindes til hinanden. Hvis dette ikke sker kalder Doidge det for ”celler ude af synkronisering – fejl i linket”
  • Natur og pleje: selvom forandring kan ske som et resultat af en hjerneskade, som tab af hukommelse og læringsfunktioner, kan arvelighed også have en indflydelse.
“Tanker ændrer strukturer … Jeg har set folk, der ved at ændre deres tanker har kunnet kurere ellers uhelbredelige sygdomme og traumer.”

I MiLife Læringsrummet

  • Vær opmærksom på at udfordre dine elever, men tag hensyn til deres følelser.
  • Gør læring relevant i forhold til elevernes behov.
  • Få eleverne til at reflektere over det de laver.
“Hjernen er et langt mere åbent system, end vi nogensinde har forestillet os, og naturen er gået meget langt for at hjælpe os med at opfatte og tage den omgivende verden ind. Det har givet os en hjerne, der overlever i en foranderlig verden ved at forandre sig selv.”
“Ironisk nok er nogle af vores mest fastlåste vaner og sygdomme resultatet af vores plasticitet.”
“Ikke alle aktiviteter er lige i denne henseende. De, der involverer ægte koncentration som fx at studere et musikinstrument, spille brætspil, læse og danse – er forbundet med en lavere risiko for demens. Dans, der kræver, at man skal lære nye bevægelser, er både fysisk og mentalt udfordrende og kræver meget koncentration. Mindre intense aktiviteter såsom bowling, babysitting og golf er ikke forbundet med en reduceret forekomst af Alzheimers.”
“Mental træning har betydning. Det er ikke kun en luksus eller et supplement til sjælen. Det bestemmer kvaliteten af hvert øjeblik i vores liv.”
“Når ungdommens første afgørende læringsperiode er forbi, kan de områder af hjernen, der skal “tændes” for at muliggøre ny og vedvarende læring, kun aktiveres, når der sker noget vigtigt, overraskende eller nyt, eller hvis vi gør bestræbelser på at være meget fokuserede.”
“Neuroplasticiteten […] gør ikke kun vores hjerner mere ressourcefulde, men også mere sårbare over for påvirkninger udefra.”
“Vi roser ofte ‘evnen til at multi-taske’. Selv om du kan lære, når du deler din opmærksomhed, fører den delte opmærksomhed ikke til forandringer i dit hjernekort [vedvarende forandringer].”
“… en effektiv psykoterapeut eller psykoanalytiker er som en slags “mikrohjernekirurg”, der hjælper patienterne med at foretage nødvendige ændringer i de neuronale netværk.”
“Alt, der har med menneskelig uddannelse og træning at gøre, bør reevalueres i lyset af neuroplasticitet.”
“Hvis du vil kunne løfte halvtreds kilo, forventer du ikke at lykkes første gang. Du begynder med at løfte færre kilo og træner dig op lidt efter lidt. Du kan faktisk ikke løfte de halvtreds kilo en eneste dag før den dag, hvor det lykkes. Men det er i de dage, hvor du træner og anstrenger dig, at du udvikler dig.”
“Sprogudvikling, fx, foregår i en kritisk periode, der begynder i den helt tidlige barndom og slutter mellem otte år og puberteten. Efter at denne kritiske periode er lukket, er en persons evne til at lære et andet sprog uden accent begrænset. Faktisk bearbejdes et andet prog, der læres efter den kritiske periode, ikke i den samme del af hjernen som modersmålet.”
“Intet fremskynder hjerneatrofi mere end at være immobiliseret i de samme omgivelser.”
“Vi har alle bekymringer. Vi bekymrer os, fordi vi er intelligente væsener. Intelligens forudsiger; det er dens essens. Den samme intelligens, der giver os mulighed for at planlægge, håbe, forestille os og antage, giver os også mulighed for at bekymre os og forudse negative resultater.”
“Vi har alle, hvad man kan kalde en kulturelt forandret hjerne, og når kulturer udvikler sig, fører de konstant til nye forandringer i hjernen.”
“Vi skal lære, hvis vi skal føle, at vi er i live, og når livet eller kærligheden bliver for forudsigelig, og det virker, som om der ikke er så meget tilbage at lære, så bliver vi urolige – måske som en protest imod den plastiske hjerne, når den ikke længere kan udføre sin væsentlige opgave.”
“Analyse hjælper patienterne med at sætte deres ubevidste, rutineprægede erindringer og handlinger i ord og i kontekst, så de bedre kan forstå dem.”
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife