fbpx
Søg
Close this search box.
Søg
John-Watson

Watson, John

1920
The Principles of Stimulus-Response
Kilder:

Watson, J.B. (1919) Psychology from the Standpoint of a Behaviorist. Philadelphia: Lippincott.
Watson, J.B. (1928) The Ways of Behaviorism. New York: Harper & Brothers.

Watson krediteres ofte for at være grundlæggeren af behaviorismebevægelsen. Selvom han ikke var den første i hans generation, der undersøgte, hvordan adfærd kan ændres gennem neutrale stimuli, så var han uden tvivl den mest mistænkelige og den mest kontroversielle blandt behavioristerne.

Nogle af de filmoptagelser, der er lavet af hans arbejde med Albert, som er en 9 mdr. gammel baby er meget bekymrende. I hans eksperimenter viste han barnet en del forskellige dyr (en neutral stimulus) Barnet viste ingen tegn på frygt. I næste eksperiment lavede Watson en masse høje lyde (ubetinget stimulus), som stressede barnet.

I sidste eksperiment satte han dyr og den høje lyd sammen, som resulterede i at barnet blev bange og associeret til dyrene og da lyden senere blev fjernet viste barnet den samme frygt, når han så dyrene (betinget refleks).

I de videre forsøg erstattede Watson dyrene med andre ting og det fremkaldte den samme virkning. Watson viste, at mennesker kan trænes til at vise følelsesmæssige stressreaktioner. Han postulerede, at alle uanset deres natur, kan trænes til at være hvad som helst og at læring er en direkte konsekvens af det betingede.

“Giv mig et dusin sunde spædbørn, velskabte, og min egen specielle verden til at opdrage dem i, og jeg vil garantere, at jeg kan tage enhvert tilfældigt barn og uddanne dette til at blive en hvilken som helst slags specialist, jeg måtte vælge – læge, advokat, kunstner, forretningsmand og ja, endda tigger og tyv – uanset dets aners talenter, overbevisninger, tendenser, evner, kald og race. Jeg går ud over det, jeg reelt ved, og det indrømmer jeg, men sådan gør tilhængerne af det modsatte synspunkt også, og det har de gjort i mange tusinder af år.”

I MiLife Læringsrummet

  • Fortæl dine elever hvad der er det forventede udbytte af undervisningen.
  • Forklar belønningerne for succes og straffen for at fejle.
  • Læg mest vægt på belønningerne.
Søg
Alle teoretikere i alfabetisk ­rækkefølge

Tak for din tilmelding.

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du bekræfter tilmeldingen.

Med venlig hilsen
MiLife